Het weer in Córdoba

Wie van warm weer houdt die is in Córdoba prima op zijn of haar plaats. Vorst komt hier amper voor en de zomers zijn lang en heet. De stad kent officieel een warm zeeklimaat, dat volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger met de lettercode Csa aangeduid wordt. Córdoba heeft echter ook wel wat trekken van een warm continentaal klimaat. De grilligheid in de warmste periodes en de hoge temperaturen die daar soms mee gepaard gaan doen denken aan de landklimaten die in het oosten van Europa voorkomen. Op basis van het neerslagpatroon en de gemiddelde hoeveelheden neerslag per jaar en per maand is het mediterrane klimaat (warm zeeklimaat) echter wel de juiste kwalificatie.

Temperaturen

Zoals in de inleiding al beschreven is het overwegend warm tot zeer warm in Córdoba. De winterperiode is ronduit mild met gemiddelde maximumtemperaturen die dan rond 14 tot 18 graden liggen. ’s Nachts koelt het natuurlijk af, maar tot vorst komt het net zo snel. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt in de winter gemiddeld enkele graden boven nul. Tijdens de koelste nachten is lichte vorst wel mogelijk, zeker aan de grond. IJskoude nachten kun je in Córdoba echter wel vergeten. Op het moment dat het voorjaar aanbreekt stijgen de temperaturen vrij snel. In april is het de meeste dagen al tenminste twintig graden Celsius overdag, in mei is het veelal warm weer met middagtemperaturen van tenminste een graad of 25 en vanaf juli is het vier maanden lang tropisch heet. In juli en augustus liggen de temperaturen overdag gemiddeld rond de 35-36 graden Celsius, maar geregeld haalt de thermometer dan de waarde van maar liefst veertig graden Celsius. Recordtemperaturen liggen in de zomermaanden (juni, juli, augustus en september) rond of net iets boven de 45 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur ligt in de zomer tegen de twintig graden Het kwik kan op zijn laagst dan dalen naar een graad of tien tot elf, maar vaak komt dat niet voor. Omdat Córdoba een stad is wordt de warmte lang vastgehouden door de bebouwing. In de zomermaanden blijft het daarom nog lang warm en zwoel. Vaak is het rond middernacht nog steeds tenminste 25 graden in de maanden juli en augustus. Pas tegen het einde van de nacht daalt de temperatuur naar de laagste etmaaltemperatuur om vervolgens vrij snel weer te stijgen onder invloed van de fel brandende zon.

Het weer in Córdoba

Neerslag

Córdoba is een vrij droge bestemming, maar minder droog dan dat je zou verwachten. Dat komt vooral omdat er in de wintermaanden normaal gesproken wel redelijke hoeveelheden neerslag vallen. Als je kijkt naar de langdurige gemiddeldes op het gebied van neerslag dan zie je zelfs dat de maand december gemiddeld natter is dan diezelfde maand in Nederland. In de maanden oktober, november, januari, februari, maart, april en zelfs ook nog mei is de gemiddelde hoeveelheid neerslag in Córdoba vergelijkbaar met de hoeveelheden in Amsterdam. Het grote verschil zit hem in het aantal neerslagdagen, want in Amsterdam vallen dezelfde hoeveelheden neerslag in gemiddeld anderhalf keer zoveel dagen. Dat komt omdat als het regent in Córdoba er vaker sprake is van meer neerslag binnen één dag. Córdoba telt daarom wel meer dagen zonder neerslag.

Vanaf half mei wordt het snel droger in Córdoba. De maanden juni, juli en augustus verlopen sommige jaren zonder enige neerslag van betekenis. Regen is vooral in juli iets waar je niet zo snel mee te maken zult krijgen. Soms valt er een keer regen, maar de meeste dagen is het helemaal droog. Vanaf september neemt de kans op regen weer wat toe.

Sneeuw zul je in Córdoba niet zo snel zien. Er zijn soms weleens momenten dat Córdoba bedekt wordt door een flinterdun wit laagje, maar er gaan jaren voorbij zonder enige vorm van sneeuwval. Er valt zelfs zo weinig sneeuw dat het Spaanse meteorologisch instituut de hoeveelheid sneeuw niet eens meeneemt in de klimaatcijfers die ze presenteren.

Zonnig Córdoba

Je mag Córdoba absoluut zonnig noemen. Met gemiddeld ongeveer 2900 tot 3000 uren zonneschijn per jaar behoort Córdoba tot de meest zonnige bestemmingen van Spanje. Wat sommige mensen wel eens verkeerd interpreteren is dat met het aantal uren zonneschijn niet het aantal uren daglicht bedoeld wordt. Het gaat om het aantal uren dat de zon zonder hinder door wolken met het blote oog zichtbaar is. Dus het aantal uren dat de zon echt schijnt. Het zal weinigen verbazen dat ook hier in Córdoba de winterperiode somberder is dan de zomer. Zowel in absolute cijfers als in relatieve cijfers (aantal uren zonneschijn ten opzichte van het aantal uren daglicht) is de zomer duidelijk zonniger dan de winter. Van een echt sombere winter zoals we die in Nederland en België kennen is er echter geen sprake. Zelfs in de somberste maanden schijnt de zon gemiddeld nog zo’n 4 tot 5 uur per dag. Naarmate je richting de zomer gaat neemt het aantal uren zon flink toe. De zonnigste maand is uiteindelijk juli met een gemiddelde hoeveelheid van twaalf uur zonneschijn per dag. Daarna zakt dit aantal trapsgewijs tot de maand december.