Reizen naar Córdoba

Je kunt de toeristen die Córdoba bezoeken in twee categorieën indelen: de mensen een vakantie in Andalusië (en dan met name aan de Costa del Sol) vieren en van daaruit een dagtrip naar Córdoba maken en de mensen die speciaal voor Córdoba (eventueel gecombineerd met GranadaMalaga of andere steden) richting Spanje reizen. Op deze pagina beschrijven we de manieren om naar Córdoba te reizen en de verschillende mogelijkheden om je binnen de stad te verplaatsen. Op deze manier kunt u zelf bepalen wat voor u de handigste manieren zijn om naar Córdoba te reizen.

Naar Córdoba vliegen

Als je met het vliegtuig naar Córdoba wilt reizen dan kun je helaas niet rechtstreeks vanuit Nederland of België naar het vliegveld van Córdoba vliegen. Voor zover bij ons bekend vliegen er helemaal geen lijntoestelen naar Córdoba Airport. Om naar Córdoba te reizen kun je het beste naar Malaga of Sevilla vliegen. Beide internationale luchthavens liggen niet al te ver van Córdoba af en op beide bestemmingen vertrekken voldoende vluchten vanuit Nederland, België en de luchthavens net over de grens in Duitsland. Als je tijdig boekt en voor gunstige data kiest dan moet het mogelijk zijn om tussen de honderd en tweehonderd euro retour te vliegen naar Malaga of Sevilla. Kijk dan vooral naar de vluchten die Ryanair aanbiedt vanuit Eindhoven en Brussels South Charleroi Airport. Voor de schoolvakanties schieten de prijzen voor vliegtickets vrij snel omhoog. Tijdig boeken is hier dus absoluut het advies, zeker als je in het weekeinde wilt vliegen.

Het aanbod van vluchten van en naar Malaga is groot. De vraag is echter ook groot, wat mede komt omdat dit vliegveld ook de toegangspoort is tot de Costa Blanca. Alleen al vanuit Amsterdam kun je uit een groot aantal aanbieders kiezen zoals KLM, TUI, Transavia, Easyjet en Corendon om naar Malaga te vliegen. Daarnaast kun je ook vanuit lokale luchthavens Rotterdam en Eindhoven volop vliegtickets naar Malaga vinden.

Als je op Malaga-Costa del Sol International Airport vliegt dan doe je er met de huurauto of taxi nog ongeveer een uur en drie kwartier over om tot het centrum van Córdoba te komen. Met het openbaar vervoer bedraagt de reistijd gemiddeld ongeveer twee uur. Bij deze reistijd zit helaas ook zo’n 25-30 minuten lopen in. Of je dat wilt is de vraag.

Naar Córdoba vliegen

De internationale luchthaven van Sevilla is wat betreft ligging een betere keuze om naar Córdoba te reizen. Dat komt omdat dit vliegveld iets dichter bij ligt. De afstand van ongeveer 130 kilometer moet je in anderhalf uur met de auto of taxi kunnen doen bij normale verkeersomstandigheden. Voor het openbaar vervoer (combinatie van bus en trein) geldt bijna dezelfde transfertijd. Dat komt omdat je eerst met de bus vanaf het vliegveld naar het treinstation in de stad moet reizen. De treinrit met de snelle Avant-trein doet er vanaf Sevilla slechts 42 minuten over om in Cordoba te arriveren.

Het aantal vluchten vanuit Nederland naar Sevilla is wel kleiner, waardoor op drukkere dagen het lastiger kan zijn om goedkoper vliegtickets naar Sevilla te vinden. Vanuit Amsterdam vliegen TUI en Transavia rechtstreeks naar Sevilla. Vanaf Eindhoven Airport kun je met Transavia of Ryanair rechtstreeks naar Sevilla vliegen. Alternatieve mogelijkheden vind je in België. Brussels Airlines vliegt vanuit Brussel naar Sevilla en Ryanair vliegt vanuit Brussels South Charleroi Airport naar Sevilla.

Vluchtduur

Met het vliegtuig duurt de reis vanuit Nederland of België naar Sevilla of Malaga ongeveer tweeëneenhalf tot drie uur. Op drukke dagen kunnen vertragingen voorkomen, met name richting Malaga. Dat heeft dan vooral te maken met drukte rondom de luchthaven zelf, maar kan ook gebeuren door drukte op de vliegroutes onderweg waardoor een vliegtuig later mag vertrekken.Auto huren

Een taxi vanaf Sevilla of Malaga naar Córdoba nemen is een vrij kostbare zaak. Reken op 150 tot 180 euro per enkele reis. Het openbaar vervoer is een duidelijk goedkopere optie, maar niet altijd de meest praktische. Redelijk wat mensen kiezen er daarom voor om een auto te huren om naar Córdoba te reizen. Een kleine auto huur je vaak al vanaf zo’n 25 tot 35 euro per dag inclusief de nodige verzekeringen. Pas echter wel goed op onder welke voorwaarden je een auto huurt. Zo zijn er autoverhuurbedrijven die je lokken met zeer lage tarieven en je vervolgens opzadelen met een zeer hoog eigen risico, dure verzekeringen, verplichte toeslagen voor een dieselauto die je ter plaatse moet betalen of een verplichte afname van een volle tank brandstof tegen woekerprijzen. Dit soort ervaringen hebben wij bijvoorbeeld al meerdere malen gehad met Gold Car. Lees dit verhaal over Gold Car maar eens.

Sindsdien proberen wij dit soort bedrijven te mijden. We zullen niet zeggen dat u niet bij Gold Car mof soortgelijke bedrijven moet huren, wel zouden wij op basis van persoonlijke ervaringen aanraden om eens bij Sunny Cars te kijken voor een huurauto vanaf Malaga of Sevilla. Bij Sunny Cars zijn de verhuurprijzen all-inclusive. Je bent all-risk verzekerd, je betaalt geen luchthaventoeslag of dieseltoeslag en je hoeft niet verplicht een volle tank brandstof af te nemen. Sunny Cars werkt met de betere autoverhuurbedrijven die een goede reputatie hebben zoals Hertz, Avis en Sixt.

Bekijk de huurauto’s van Sunny Cars op Malaga Airport

Bekijk de huurauto’s van Sunny Cars op Sevilla Airport

Met de auto naar Córdoba reizen

De afstand om met de auto naar Córdoba te reizen is best lang: ruim 2100 kilometer via de snelste route vanuit Utrecht. In zuivere reistijd doe je daar ongeveer twintig uur over. Het is dus in twee dagen te rijden en je hebt dus een overnachting onderweg nodig. In één keer is absoluut niet aan te raden als je met één chauffeur rijdt en zelfs met twee chauffeurs is het een zeer vermoeiende rit. Mocht het verkeer niet tegenzitten maar je neemt wel op tijd een pauze om te tanken, eten of even te rusten dan kost de totale reis je al snel zo’n 26 tot 28 uur. Heel reëel is dat je dat verspreid over tenminste twee dagen. Het voordeel van met de auto naar Córdoba reizen is dat je het kunt combineren met een rondreis door de rest van Andalusië of een paar dagen vakantie op een bestemming langs de route. Je kunt Córdoba zo dus ook combineren met Madrid in centraal Spanje, de heerlijke Baskische steden Bilbao of San Sebastian in het noorden van Spanje of de regio rondom Bordeaux. Dit is als je de normaal gesproken snelste route neemt die je via Parijs, Bordeaux en Madrid naar Córdoba brengt. Je kunt ook via Barcelona naar Córdoba reizen. Door Frankrijk kun je dan kiezen voor de Autoroute du Soleil via Metz, Nancy, Lyon en Orange, maar je kunt ook de A75 nemen die je via Parijs over het Viaduct van Millau voert.

Waar je in ieder geval niet aan ontkomt is tol betalen als je zo snel mogelijk naar Córdoba wilt reizen en dus de autosnelwegen neemt. Zowel in Frankrijk als in Spanje rijd je het grootste deel over wegen waarover je tol moet betalen. Dat gaat per gereden traject. Reken voor de gehele rit van Nederland naar Córdoba op zo’n 120 tot 130 euro per enkele reis aan tol. Rijd je over het Viaduc de Millau? Tel er dan een tientje bij op.

Let op: als je een dakkoffer op je auto hebt waardoor de totale hoogte boven de twee meter uitkomt (met een middelgrote of grote SUV bijna onvermijdelijk) dan kom je in een duurder toltarief terecht. Reken op ongeveer 50% extra tolkosten in dag geval. Ook kun je de meeste Spaanse parkeergarages dan niet meer in omdat die vaak maar hoogtes tussen de 1,85 en 2,00 meter aankunnen.

Autorijden in Córdoba

Autorijden in Córdoba

in Córdoba zijn brede doorgangswegen rondom het centrum aangelegd die je prima door de stad transporteren. De oude binnenstad en dan met name de oude medina is een totaal ander verhaal. Hier gelden veel beperkingen van waar je wel en niet kunt rijden. Ook komt er redelijk wat eenrichtingsverkeer voor en zijn er redelijk wat straten autovrij. Sommige straten mogen alleen in de ochtend gebruikt worden door lokaal verkeer dat winkels, bars en restaurants moet bevoorraden. Mocht je ergens in het historische centrum moeten zijn, realiseer je dan dat er een kans bestaat dat je niet met de auto tot je eindbestemming kunt komen.

Parkeren in Córdoba

Gratis parkeren in het centrum van Córdoba is een utopie. Net als vrijwel iedere andere grotere Europese stad moet je ook in Córdoba betalen om je auto te parkeren. Als toerist kun je dat het beste doen in een parkeergarage of een parkeerterrein. Op straat is het aantal plekken beperkt en gelden er vaak limieten en voorwaarden. Parkeergarages vind je vooral rondom het oude centrum en dan met name aan de noord- en westkant van het centrum. Populaire parkeergarages zijn Parking Paseo de la Victoria (gunstig gelegen t.o.v. het centrum), Parking SABA Estación Córdoba (bij het treinstation) en Parking Mezquita (vlak bij de Mezquita). Heb je een hotel geboekt in de wijk Judería of San Basilio? Dan zou ik absoluut gaan voor het parkeerterrein ‘Parking Centro Histórico’. Dit parkeerterrein is goedkoper dan de andere parkings, kent geen hoogtelimiet en heeft ook parkeerplaatsen voor campers. Via de Puerta Sevilla loop je binnen enkele minuten het historische centrum in. De Mezquita ligt op tien minuten lopen vanaf dit parkeerterrein. Wij betaalden in 2017 minder dan twaalf euro per dag op deze parking.

Parkeren in Córdoba

Taxi

Wil je binnen Córdoba met de taxi reizen? De taxi’s in Córdoba zijn betaalbaar en volop beschikbaar. De taxi’s zijn wit en je vindt ze bij taxistandplaatsen. Je kunt een taxi ook gewoon op straat aanhouden. Een brandend groen lampje op het dak betekent dat ze beschikbaar zijn. Alle taxi’s zijn verplicht uitgerust met een taximeter. Voor langere afstanden kun je soms een vaste prijsafspraak maken met een chauffeur. Vanaf 22:00 uur geldt er een hoger nachttarief. De tarieven zijn sowieso lager dan wat je in Nederland gewend bent. Een ritje van maximaal een kilometer of zeven en een duur van ongeveer een kwartier kost je zelden meer dan tien euro. Met dit soort ritten krijg je veelal te maken als je je binnen de stad verplaatst.

Taxi

Bus

Omdat Córdoba een vrij compact centrum heeft kun je de meeste bezienswaardigheden in Córdoba gemakkelijk te voet bereiken. Wil je een keer een stuk met de bus overbruggen dan kun je de bus nemen. Córdoba heeft een prima busnetwerk dat een redelijk groot deel van de stad dekt. De bussen zijn over het algemeen erg punctueel. Kaartjes koop je in de bus bij de chauffeur. Een los kaartje kost slechts € 1,15. Als je van plan bent veel met de bus te reizen dan is het aanzienlijk voordeliger om een 10-rittenkaart te kopen die bij de kiosken in de stad verkrijgbaar zijn.

Hop on hop off bus

Córdoba is een toeristisch interessante stad dus is het al bijna vanzelfsprekend dat hier een zogenaamde ‘hop on hop off bus’ rondrijdt. Deze bus volgt een voor toeristen interessante route die vooral langs de vele bezienswaardigheden van Córdoba komt. Bij verschillende haltes kun je uitstappen om rond te gaan kijken en op een later tijdstip kun je weer instappen. Dit kun je tijdens de geldigheid van je ticket (1 dag of 2 dagen) onbeperkt doen.

In Córdoba kun je twee verschillende routes rijden die elkaar deels overlappen. Op die manier zijn er een paar plekken waar je van de ene route op de andere route over kunt stappen. Beide routes duren overigens ongeveer 1 uur als je niet tussentijds uitstapt. De grote bus is een dubbeldekker met open dak die een wat grotere ronde rijdt waarbij hij 17 haltes aandoet. Populaire opstapplaats is net ten zuiden van de Mezquita. Dit is de rode route.

De blauwe route is de tweede route door Córdoba. Deze wordt gereden met een minibus waarvan het dak bij goed weer ook open is. Deze bus concentreert zich vooral op het centrum van Córdoba. Omdat je met een kleinere bus rijdt kan er een route gereden worden waarvoor de grote hop on hop off bus te groot voor is. Deze route telt 10 stops. Ook hierbij is de populairste opstapplaats bij de Mezquita, maar dan iets dichter bij: op de Plaza Canónigo Torres Molina.

Voor een dagticket betaal je € 17,- voor volwassenen en € 10,- voor kinderen als je de tickets vooraf via internet bestelt. Voor een tweedaags ticket betaal je respectievelijk € 21,- en € 12,-.

Hop on hop off bus