Een bezoek aan de Mezquita mag zeker niet ontbreken wanneer je in Córdoba bent. Deze imposante en historische kathedraal en moskee kent al een lange geschiedenis. De bouw begon al in de achtste eeuw en tot op de dag vandaag doet het gebouw nog dienst. Eerst als moskee en nu als kathedraal. Naast de roerige geschiedenis van het bouwwerk is het ook nog eens een genot voor de zintuigen om hier rond te lopen. Zeker de 860 zuilen in het complex laten een grote indruk achter; evenals de vele andere bezienswaardigheden in dit gebouw dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.
De Mezquita in Córdoba
Geschiedenis
Zoals hierboven al vermeld, kent de Mezquita een lange geschiedenis. De oudste delen van het huidige gebouwencomplex zijn al gerealiseerd in de periode van 756 tot 788. Daarvoor stond er echter al een ander gebouw op deze locatie. Dit was de Visigotische kerk. Tot 711 was de regio in en rond Córdoba hoofdzakelijk christelijk. Vanaf 711 waren het de Moren die dit gebied veroverden en hun stempel drukten op de architectuur en cultuur. Eerst werden de nog resterende katholieken gedwongen om de helft van de kerk te verkopen aan de Moslimbevolking. Dit onder bedreiging van onteigening. Uiteindelijk groeide het aantal Moslims dermate dat ook de andere helft van de Visigotische Vincentius kerk werd gekocht door de Islamitische bevolking. Hiermee kwam een voorlopig einde aan het Christelijke gebruik van deze locatie en werd begonnen met het slopen van de kerk en de bouw van een moskee. Ook al in deze periode werd er hergebruik gemaakt van oude materialen. Zo waren de nabijgelegen Romeinse Villa’s goed voor het leveren van 780 marmeren zuilen. Niet dat deze geheel aan de wensen van de bouwers voldeden, want zij reikten niet hoog genoeg. Uiteindelijk heeft men dit opgelost door nog een tweede boog aan te brengen. Tot op de dag van vandaag is deze zuilen- en bogenconstructie een zeer kenmerkende eigenschap van de Mezquita.
In de loop der jaren werd de moskee nog verder uitgebreid met onder anderen een gebedsruimte genaamd de Capilla de Villaviciosa. De uiteindelijke omvang werd in het jaar 987 bereikt. De Moorse overheersing in dit gebied duurde nog lang. Het was uiteindelijk het jaar 1236 dat de Reconquista Córdoba bereikte en het Moorse kalifaat ook hier een einde kende. Vanaf dit moment nam het Bisdom van Córdoba zijn intrede in dit gebouw en begonnen zij ook aan een reeks van eeuwenlange verbouwingen tot kathedraal. Keizer Karel V was niet in zijn geheel tevreden met resultaat van de ombouwing. Voor de Christelijke herovering was het een monumentaal gebouw waar maar liefst 1200 zuilen te bewonderen waren. Tijdens de metamorfose van moskee naar kathedraal werden ruim 400 pilaren verwijderd. Ook heeft de lange duur van de bouw ervoor gezorgd dat er tal van verschillende stijlvormen terug te vinden zijn het gebouw. Dat maakt het tot een bijzondere samensmelting van verschillende religieuze en culturele invloeden. Bovendien hebben de vele verschillende bouwstijlen ervoor gezorgd dat het complex enorm goed tegen aardbevingen kan.
Bezienswaardigheden binnen de Mezquita
De lange geschiedenis heeft er dus voor gezorgd dat het huidige Mezquita een enorme diversiteit heeft wat betreft de bezienswaardigheden die hier te bewonderen zijn. Je zou hier gemakkelijk een halve dag kunnen genieten van al het moois dat de kathedraal te bieden heeft. Dit is natuurlijk iets te veel om allemaal hier te vermelden. Daarom houden we het op een beperkt aantal hoogtepunten.
De 860 zuilen
Van de ruim 1200 zuilen die het complex ooit heeft geteld zijn er nog altijd 860 over en te bewonderen. Deze zuilen brengen je terug naar de tijd van de Moorse overheersing en zijn ongetwijfeld het meest prominente element van gehele complex.
Capilla de Villaviciosa
Tussen de kenmerkende zuilen zit het prachtige gebedshuis verscholen. Deze werd toegevoegd door de toenmalige Moorse leider Edh al Rahman II. Naast de prachtige versieringen moet je zeker niet vergeten om even je hoofd naar de hemel te richten alwaar je kunt genieten van de indrukwekkende koepel die het hoogste punt van het gebedshuis decoreert. Wanneer je het gebedshuis uit loopt kun je, wanneer je nog één keer omkijkt, nog eenmaal genieten van de kenmerkende mooi versierde toegang tot de gebedsnis.
De klokkentoren
Ook de kenmerkende klokkentoren mag zeker niet gemist worden. Het is de toren van het complex en bovendien is ook de klokkentoren een typisch voorbeeld van het feit dat meerdere religies door de eeuwen heen gebruik maakten van hetzelfde complex. De klokkentoren was namelijk tijdens de Moorse periode een minaret. Op zich is het dan ook logisch dat de minaret is na de Christelijke herovering veranderd in een klokkentoren. Naast dat het een prachtige oude constructie is waar je de klokken duidelijk ziet hangen is het ook nog eens gesitueerd aan een prachtig plein waarop vele sinasappelbomen staan.
Bovengenoemde bezienswaardigheden zijn er slechts enkele van de velen. Zo zijn er nog veel meer prachtige koepels, indrukwekkende toegangspoorten en fraai ingerichte ruimten. Neem gewoon je tijd en laat je verassen door de vele pracht en praal.
De Mezquita bezoeken
Je kunt de Mezquita bijna alle dagen van het jaar bezoeken. Sommige feestdagen (o.a. 25 december vanwege Kerstmis en 1 januari vanwege Nieuwjaarsdag) is de Mezquita niet open voor toeristen. Op heilige feestdagen waarbij er missen gehouden worden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Mezquita. Wie lange wachtrijen wil voorkomen die raden we aan om een rondleiding met gids te boeken. Je vermijdt hiermee niet alleen de rijen bij de kassa, maar krijgt ook uitleg over de geschiedenis en de verschillende onderdelen van de Mezquita.
Je kunt de rondleiding door de Mezquita hier reserveren.
Van maandag tot en met zaterdag kun je de kathedraal ook gratis bezoeken. Dat kan alleen tussen 08:30 en 09:30 uur en moet in absolute stilte gebeuren. Kinderen onder de tien jaar hebben sowieso altijd gratis toegang tot de Mezquita.
De openingstijden van de Mezquita zijn als volgt:
In het winterseizoen (november tot en met februari) van 10:00 tot 18:00 uur (maandag t/m zaterdag) en van 08:30 tot 11:30 uur en van 15:00 tot 18:00 uur op zondag.
In het winterseizoen (maart tot en met oktober) van 10:00 tot 19:00 uur (maandag t/m zaterdag) en van 08:30 tot 11:30 uur en van 15:00 tot 19:00 uur op zondag.
Parkeren
Ben je met de auto dan kun je niet direct bij de Mezquita parkeren. De kathedraal ligt midden in de Joodse wijk Juderia en heeft geen eigen parkeerterrein of parkeergarage. De dichtst bij gelegen parkeergarage is Parking La Mezquita de Córdoba. Het adres is Calle Cairuan in Córdoba. De maximale inrijhoogte is 210 centimeter. Vanuit de parkeergarage is het 550 meter lopen (6-7 minuten) tot de entree van de Mezquita.