Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Córdoba op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Córdoba, Andalusië of Spanje kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Córdoba is 112. Dit nummer is gratis. Net zoals in Nederland zorgt de zowel Engels als Spaans sprekende operator ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer).

Douane

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Córdoba of het mee terug nemen van in Córdoba gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan.

Houd er rekening mee dat het meenemen van drugs of wapens niet mag. In Spanje kun je soms nepwapens kopen die amper van echt te onderscheiden zijn. Deze worden in Nederland als echte wapens beschouwd en zijn dus net zo strafbaar. Houd er rekening mee dat het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs verboden is.Drinkwater

Het leidingwater in Córdoba is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater. Zorg ervoor dat je op de warmere dagen ruim voldoende water drinkt. Je verliest op een warme zomerdag al snel enkele liters aan vocht. Het niet op tijd drinken (bij voorkeur van water) kan tot uitdroging of een zonnesteek leiden.

Op verschillende plekken in de stad vind je drinkfonteintjes waaruit je water kunt drinken. Zo heb je een goede en goedkope dorstlesser op warme dagen. Op plekken waar water uit fonteinen komt dat niet drinkbaar is, is er meestal een bordje geplaatst met de tekst “AGUA NO POTABLE'” of iets soortgelijks.

Elektriciteit

In Córdoba worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland en België. Een wereldstekker is dus helemaal niet nodig voor je stedentrip naar Córdoba.

Excursies en entreetickets regelen

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Córdoba bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Córdoba.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Córdoba
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Córdoba via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Córdoba via GetYourGuide

Feestdagen

Voor Córdoba staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Veel van deze feestdagen hebben een religieuze achtergrond. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In de laatste week van mei wordt het Feria de Córdoba gevierd.

De Heilige Week (Semana Santa) start in Córdoba op Palmzondag. Dit is de zondag voorafgaan aan Pasen. Gedurende de hele week worden er processies gehouden in Córdoba, waardoor straten in het centrum afgesloten worden voor het verkeer en katholieke organisaties in grote aantallen door de straten trekken terwijl duizenden mensen toekijken. Winkels sluiten eerder (niet allemaal) en sommige parkeergarages worden tijdelijk onbereikbaar door de processies. Op sommige dagen (met name Witte Donderdag en Goede Vrijdag) sluiten musea en bezienswaardigheden eerder of zijn ze de hele dag gesloten. Dat kan ook op andere dagen tijdens de Semana Santa gebeuren. Op het toerismekantoor maar ook bij veel hotels kun je een overzicht krijgen met de openingstijden voor die week.

Op de pagina feesten, feestdagen & evenementen in Córdoba lees je uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Feestdagen in Cordoba

Fooien

Een fooi is eigenlijk vrij gebruikelijk in Spanje. De salarissen liggen lager dan in Nederland en men is er inmiddels aan gewend geraakt dat er fooien gegeven worden. Kijk bij restaurants of het bedieningsgeld inbegrepen is. Vrijwel altijd is dat wel zo. In het geval dat dat niet zo is, is een fooi van tenminste 10% gebruikelijk. Ook als het bedieningsgeld wel inbegrepen is wordt er wel een fooi verwacht. Houd daarbij als richtlijn 5 tot 10% aan.

Kamermeisjes kun je een of twee euro fooi per dag geven. Bij taxichauffeurs rond je naar boven af met een minimum van ongeveer tien procent.

Geld

In Spanje dus ook in Córdoba betaal je net als in Nederland/België met de euro (EUR). Als je contant geld nodig hebt dan kun je dat uit de geldautomaat halen, mits je pas geschikt is om buiten Nederland (of België) te gebruiken. Normaliter is dat wel het geval. Met je bankpas met Maestro-logo kun je ook bij redelijk wat winkels, restaurants, tankstations en hotels via het pinapparaat betalen. Met creditcard kun je op redelijk wat plekken ook betalen, maar niet overal.

Geld

Internet

Het mobiele netwerk is goed in Córdoba, dus je kunt via je smartphone of tablet uitstekend online gaan via het mobiele netwerk. In sommige oude gebouwen zoals de Mezquita en het Alcázar de los Reyes Cristianos merk je dat de dekking minder goed kan zijn. De voordeligste manier om online te gaan is uiteraard via gratis WI-FI en dat is op veel plekken in de stad beschikbaar. Vooral bars, restaurants en hotels bieden vaak gratis internet via WI-FI aan. Houd er wel rekening mee dat deze verbindingen niet altijd even veilig zijn als dat je thuis gewend bent. Pas daarom op met het delen van vertrouwelijke informatie zoals creditcardgegevens of paspoortnummers.

Kleding

Hoewel Córdoba één van de warmste steden van Europa is moet je gedurende een vrij groot deel van het jaar er wel rekening mee houden dat het ’s avonds wat harder af kan koelen. Dat komt omdat Córdoba landinwaarts ligt. De temperatuursverschillen binnen een zelfde etmaal kunnen daarom best groot zijn. Neem daarom voor de avonduren wat warmere kleding mee in de vorm van een trui, een vest of een zomerjasje.

Reisdocumenten

In Córdoba spreekt men Spaans. Het is de officiële taal en de voertaal. Met Engels kun je je over het algemeen prima redden hier. Echter spreekt niet iedereen Engels in Córdoba en zijn er ook mensen die wel wat Engels kunnen spreken, maar daarvoor te onzeker zijn en vervolgens Spaans spreken als ze dat kan. Het is daarom wel handig als je wat woordjes Spaans kent. Een absolute must is het echter niet. Wij hebben overigens ook een hostel in Córdoba gezien waar een bordje buiten hangt waar nadrukken ‘WIJ SPREKEN NEDERLANDS’ op vermeld staat. Dus er zijn ook zeldzame plekjes in Córdoba waar je gewoon Nederlands kunt spreken.

Taal

Taal

Tijdsverschil

Córdoba ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijdregeling die gelijk loopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Córdoba.

Wat je wel zult merken is dat men in Córdoba gemiddeld genomen later eet dan bij ons. Dan hebben we het vooral over het avondeten. Als je rond half zes / zes uur aan tafel wilt gaan dan ben je direct herkenbaar als buitenlandse toerist. Locals eten in de regel pas tegen een uur of negen ’s avonds of nog later.

Veiligheid

Córdoba is een stad zonder speciale veiligheidsrisico’s. Net als in iedere westerse stad kun je ook hier te maken krijgen met diefstal en is het belangrijk te weten dat auto’s minder schade oplopen dan voetgangers in het geval van een botsing. Wees in Córdoba altijd op je hoede voor eventuele zakkenrollers en laat geen dure spullen of geld onbeheerd ergens achter. In je hotelkamer kun je daarom het beste een kluis gebruiken voor je waardevolle bezittingen. Is die niet aanwezig geef je waardevolle spullen dan eventueel in bewaring bij de receptie.

Veiligheid