Feesten, feestdagen en evenementen in Córdoba

Zoals in andere steden geldt ook voor Córdoba dat belangrijke feestdagen, grote feesten en grootse evenementen een grote invloed kunnen hebben op de stad, waardoor automatisch ook je stedentrip naar Córdoba een ander tintje kan krijgen. Hotelkamers zijn vaak duurder tijdens zulke dagen en periodes omdat er simpelweg meer vraag naar accommodaties is. Ook kan de mobiliteit beperkt zijn omdat straten afgezet worden vanwege parades of processies. Daarnaast worden de openingstijden van winkels, musea, bezienswaardigheden en openbare instellingen vaak aangepast of zijn ze zelfs helemaal gesloten.Een overzicht van belangrijke feestdagen, feesten en evenementen in Córdoba:

• De eerste dag van het jaar is het Nieuwjaarsdag. Op deze dag is vrijwel alles in Córdoba gesloten.
• Op 6 januari wordt Driekoningen gevierd. Dit heeft over het algemeen weinig invloed op het openbare leven in Córdoba.
• Andalusië Dag wordt jaarlijks op 28 februari gevierd. In Córdoba wordt deze dag vooral gevierd door extra aandacht te besteden aan musea en cultuur. Sommige musea houden speciale shows of tentoonstellingen vanwege Día de Andalucía. Traditionele kleding en andere Andalusische tradities staan hierbij centraal. Veel musea en ook de Mezquita zijn deze dag gratis toegankelijk. Een parade van Andalusische paarden heeft al verschillende jaren het centrum van Córdoba opgefleurd.
• Eind maart of in april is het tijd voor de Semana Santa. Deze heilige week begint op Palmzondag (de zondag voor Pasen) en duurt tot en met Pasen. Semana Santa wordt in Andalusische steden zoals Córdoba uitbundig gevierd. Misschien zijn ‘uitbundig’ en ‘vieren’ niet de beste woordkeuzes in dit geval, want de verschillende processies die de hele week door de stad trekken zijn eerder deprimerend dan dat ze iets feestelijks hebben. Processies zijn immers katholieke boeteprocessies waarbij het lijden van Jezus Christus en het verdriet van Maria centraal staan. Iedere processie draagt een zogenaamde paso mee. Dit is een verguld platform waarop beelden staan. De mensen die meelopen in processies dragen veelal kleding met puntvormige maskers die al snel doen denken aan de Ku Klux Klan maar daar niets mee te maken hebben. Tijdens Semana Santa gelden aangepaste openingstijden. Veel wegen in het centrum worden in de loop van de middag afgesloten voor al het verkeer. Als toerist kun je dus enerzijds iets unieks meemaken, anderzijds ben je wel wat beperkt qua bewegingsvrijheid en het bezoek aan musea en bezienswaardigheden.
• 1 mei is de Dag van de Arbeid. Veel winkels zijn gesloten omdat het een officiële feestdag is. Als 1 mei op een vrijdag of maandag valt dan is dat voor redelijk veel Spanjaarden aanleiding voor een korte vakantie van een lang weekeinde, die ze veelal in eigen land spenderen. Córdoba is dan een populaire bestemming.
• Tijdens de tweede en derde week van mei wordt het Festival de los Patios Cordobesesgehouden. Dit ‘festival van de patio’s’ staat geheel in het teken van de vele patio’s die je in Córdoba kunt bewonderen. Privépatio’s die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek zijn nu wel te bezichtigen. De eigenaren zorgen ervoor dat hun binnentuinen helemaal op en top in orde zijn omdat er tevens een wedstrijd gehouden wordt van wie de mooiste patio heeft. daarbij worden er twee categorieën gehanteerd: traditionele architectuur en moderne architectuur.
• De laatste week van mei staat in het teken van Feria de Córdoba. Van oorsprong was dit een landbouw- en veeteeltbeurs, maar het Feria de Nuestra Señora de la Salud zoals het feest officieel heet is uitgegroeid tot een enorm volksevenement. Feria de Córdoba wordt tegenwoordig vooral gehouden op het gigantische evenemententerrein El Arenal dat in het zuidoosten van de stad te vinden is. Lokale producten, tradities, kostuums, dans en eten staan centraal tijdens het Feria de Córdoba.
• Eind juni / begin juli is het tijd voor het Festival de la Guitarra de Córdoba. Gedurende anderhalve week staat de stad in het teken van de gitaar en gitaarmuziek. Er worden speciale shows en concerten gegeven, je kunt de toepassing van gitaarmuziek binnen de traditionele flamenco bewonderen en er worden speciale workshops en trainingen gegeven.
• Op 15 augustus wordt de katholieke feestdag Maria Hemelvaart gehouden. Veel winkels zijn dan dicht net als sommige musea. Asunción de la Virgen Maria is voor veel Spanjaarden een dag dat ze niet hoeven te werken.
• Net als in redelijk wat andere katholieke landen wordt in Córdoba op 1 november Allerheiligengevierd.
• 6 december is de Dia de Constitución (Dag van de Grondwet).
• Twee dagen later, op 8 december, is er weer sprake van een katholieke feestdag. Dit keer het La Inmaculada Concepción (Feest der Onbevlekte Ontvangenis).
• Kerstmis wordt in Córdoba net als in de rest van Spanje gevierd op kerstavond (24 december) en op 25 december. Hier kent men geen tweede kerstdag. Kerstavond staat in het teken van samenzijn met de familie. Dit betekent uitgebreide familiediners en vervolgens naar de nachtmis. Als toerist is het belangrijk te weten dat winkels, musea en bezienswaardigheden eerder sluiten op 24 december en vrijwel zonder uitzondering gesloten zijn op 25 december. Wie op kerstavond een bar of restaurant wil bezoeken die heeft pech, want deze zijn dan vrijwel allemaal gesloten. De enige bar die dan wel gegarandeerd open is, is de minibar in je hotelkamer.
• Op 31 december sluiten de meeste winkels, attracties en musea hun deuren eerder vanwege Oudejaarsavond. Sommige restaurants en bars sluiten ook eerder, blijven helemaal gesloten of houden een besloten feest.

Feesten, feestdagen en evenementen in Córdoba