Córdoba bezoeken

Córdoba is een ideale stedentripbestemming voor wie van cultuur, historie en lekker Spaans eten houdt, maar die niet in een té toeristische plaats terecht wil komen waar je je benen onder de kont uitloopt om alles te zien. Córdoba is interessant en groot genoeg om een paar dagen vakantie te vieren, maar is niet te groot. Daardoor kun je in een redelijk relaxed tempo de stad ontdekken. In de zomermaanden in Córdoba drukker. Dit wordt vooral veroorzaakt door mensen die elders in Andalusië verblijven en een of meerdere dagen naar Córdoba komen om vooral de Mezquita te bewonderen. Je merkt ook dat vanaf april de hotelkamerprijzen omhoog schieten. Hotels waar je in het winterseizoen honderd euro voor betaalt die kunnen in het zomerseizoen ineens twee keer zo duur zijn. Je zult dus moeten kiezen tussen de beste reistijd voor Córdoba of het goedkoopste seizoen voor deze boeiende Andalusische stad.

Betaal niet te veel voor je hotel

In Córdoba kunnen de prijzen voor hotels, appartementen en B&B’s aardig uit elkaar liggen. Het maakt niet alleen uit welke accommodatie je boekt, maar ook wanneer je reist en bij wie je boekt. Zo kan de ene hotelboekingssite soms zomaar tientallen goedkoper zijn dan de andere voor een bepaalde accommodatie. Als je zelf gaat zoeken zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken daarom meestal Trivago. Deze site laat je eenvoudig voor de door jou gewenste data zien wat de beste prijzen per hotel, appartement of B&B zijn voor jouw reisperiode. Op die manier betaal je altijd de laagste prijs voor jouw accommodatie in Córdoba.

Vind de goedkoopste kamers in Córdoba via trivago.nl

Betaal niet te veel voor je hotel

Córdoba in één dag bezoeken

Ben je op rondreis door Andalusië of wil je vanuit de Costa del Sol Córdoba bezoeken, dan kun je dat vrij gemakkelijk in één dag doen waarbij je een leuke indruk krijgt van de stad en in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden bekijkt. Dat komt omdat de stad vrij compact is en daarom prima te voet te verkennen is. Wat je exact doet of kunt doen hangt veel af van je interesses, in hoeverre je mobiel bent (zijn er beperkingen?) en hoeveel uur je hebt om door te brengen in Córdoba. Neem je een hotelovernachting vooraf en/of achteraf? Arriveer je pas later in de ochtend en/of vertrek je alweer in de loop van de middag? Dit zijn allemaal elementen die je bezoek aan Córdoba zullen beïnvloeden. Als je een hele dag in Córdoba hebt dan kun je veel zien en doen. Lees dit verslag maar over Córdoba in één dag.

Als je een dag in Córdoba te besteden hebt dan zou je die bijvoorbeeld als volgt in kunnen vullen:

Begin de dag met een gratis bezoek aan de Mezquita als je op tijd in Córdoba bent. De gratis toegang is tussen 08:30 en 09:30 uur. Let op: vijf minuten voor tijd moet iedereen naar buiten omdat de Mezquita tussen 09:30 en 10:00 uur gesloten is.
Om 10:00 uur ga je de stad verkennen. Dat kan op twee verschillende manieren doen. Je kunt een drie uur durende fietstocht doen die je langs de hoogtepunten van Córdoba brengt. Deze fietstocht is onder begeleiding van een Nederlandstalige gids en duurt drie uur. Reserveren is verplicht, maar annuleren of wijzigen kan altijd kosteloos. De minder vermoeiende manier is door middel van de hop-on-hop-off bus. Deze rijdt in twee routes, die allebei een uur duren. Je rijdt hierbij langs de belangrijkste bezienswaardigheden en hoort via een audiogids alles wat je moet weten over Córdoba en wat je onderweg tegenkomt. Je kunt onderweg uitstappen en weer instappen, maar je kunt ook gewoon allebei de routes doen en verder blijven zitten. De eerste bussen vertrekken om 10:00 uur en rijden in een frequentie van 15 tot 30 minuten. Binnen drie uur moet je gemakkelijk beide routes gedaan kunnen hebben.
Na de fietstocht of bustour ga je lunchen. Als het weer een beetje meezit (en dat is vaak zo) dan doe je dat lekker op één van de vele terrasjes die Córdoba telt. Je kunt in heel de binnenstad terecht hiervoor. Waarschijnlijk ben je rond 14:00/14:30 uur klaar met lunchen. Je hebt dan een paar uur tijd over om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. Ben je ’s morgens niet op tijd geweest voor de Mezquita dan kun je die vanmiddag doen. Voor de Mezquita heb je ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig. Dat zorgt ervoor dat je tijd overhoudt om pakweg nog twee tot drie andere bezienswaardigheden te doen. Suggesties die wij zouden willen doen zijn de Joodse wijk (Juderia), het Alcázar de los Reyes Cristianos en het Palacio Museo de Viana. Op die manier pak je een aantal typische bezienswaardigheden van Córdoba mee. Tussendoor kun je ergens een biertje of andere drankje met een tapa nemen.

Wat je ’s avonds doet is mede afhankelijk van hoe laat je Córdoba verlaat. Je zou nog wat kunnen winkelen voordat je aan het diner gaat beginnen, je kunt wat vroeger dineren of je kunt er ook voor kiezen om rond 18/19 uur Córdoba te verlaten.

Optie twee voor Córdoba in één dag:

Een andere optie voor Córdoba in één dag is om alles te voet en op eigen houtje te doen. Als je kijkt naar de bezienswaardigheden en interessante delen dan kun je de dag in twee delen verdelen: De meeste tijd heb je nodig voor het zuidelijke stuk van de Medina (het belangrijkste deel van de historische stad). Hier pak je de wijken Juderia en San Basilio mee inclusief de stadspoorten, de Torre de la Calahorra, de Puente Romano, het Alcázar de los Reyes Cristianos en natuurlijk de Mezquita. Wat je dan zou kunnen doen is de Mezquita voor 13:15 uur inplannen waardoor je met de rondleiding mee kunt. Het zorgt ervoor dat je begrijpt wat je ziet. Je moet dit wel vooraf reserveren.

Het tweede deel van je dag gebruik je om het stuk te bezoeken tussen Plaza de las Tendillas en Palacio Museo de Viana. Dit is een mix van verschillende tijdperken in de stad. Dit deel biedt je ook wat winkelmogelijkheden en verschillende opties om wat te eten of drinken.

Córdoba in één dag bezoeken

Córdoba in twee dagen bezoeken

Als je twee dagen in Córdoba hebt dan kun je je tijd wat meer verdelen en wat meer rust inbrengen in je bezoek. Je kunt er ook voor kiezen om twee dagen te gebruiken om zoveel mogelijk te zien en te doen. Wij zouden er nog steeds voor kiezen om dag 1 te starten met een hop-on-hop-off bus of een fietstocht door Córdoba.

Als je voor de hop-on-hop-off bus gekozen hebt kun je hier de de hele dag over doen en een paar plekken uitkiezen om uit te stappen om een bepaald stuk van de stad te bezoeken of een bepaalde bezienswaardigheid te bezoeken. Je zou dan eventueel ook een uur of vier uit kunnen trekken om Madīnat az-Zahrā te bewonderen. Dit is een oude Moorse paleisstad die een paar kilometer buiten het centrum ligt. Je kunt ook kiezen voor een fietstocht waarbij een bezoek aan Madīnat az-Zahrā inbegrepen is.

Ben je met de fietstocht begonnen dan kun je de middag gebruiken om te voet een leuke mix te maken van winkelen, eten, drinken, straatjes ontdekken en nog een of twee musea of bezienswaardigheden te bezoeken. In de avond zou je een flamencoshow bij kunnen wonen. Dit is iets typisch Andalusisch en daarom een absolute aanrader tijdens je stedentrip naar Córdoba.

Dag twee gebruik je om om 13:15 uur de Mezquita met gids te bezoeken. Wel vooraf reserveren, want anders is er waarschijnlijk geen plek voor je. De Engelstalige gids (of Spaans als je dat liever hebt) laat je in anderhalf uur tijd dit bijzondere gebouw zien. Daarna mag je zelf nog vrij rondlopen in de Mezquita wat je de tijd biedt om op je gemak nog wat foto’s te maken als je dat zou willen of om bepaalde delen meer in detail te bewonderen. De rest van de dag gebruik je om bezienswaardigheden en/of musea te bezoeken die je nog wel zou willen zien maar waar je de eerste dag geen tijd meer voor had.

Cordoba

Córdoba in drie dagen bezoeken

In principe zouden twee dagen voldoende moeten zijn om alles te zien en te doen in Córdoba wat je de moeite waard vindt. De kans dat iemand immers daadwerkelijk echt alle musea en monumenten wil zien die er te zien zijn die is erg klein. Je pikt toch de belangrijkste bezienswaardigheden eruit en vult deze aan met activiteiten (winkelen, wandelen, uitgaan) die je zelf graag doet. Als je drie dagen hebt dan brengt dat wat meer rust in je programma. Je kunt de onderdelen waarvoor je een vast tijdstip nodige hebt beter verspreiden over de dagen en je hebt meer tijd om Madīnat az-Zahrā in te plannen als je dat zou willen. Als wij zouden kunnen kiezen dan denken we dat 2,5 tot 3 dagen in Córdoba ideaal zijn om alles in een aangenaam tempo te doen en toch veel te zien en te doen. Als je tijdens de Semana Santa naar Córdoba reist dan heb je eigenlijk al wel meer dan twee dagen nodig omdat er aangepaste tijden zijn voor musea en andere bezienswaardigheden. Ook is het vanaf het einde van de middag lastiger om je binnen Córdoba te verplaatsen.Waar overnachten in Córdoba?

De vraag is vaak waar je het beste je accommodatie in een stad boekt. Ga je midden in het toeristisch interessante deel zitten of kies je ervoor om op wat meer afstand te zitten maar daardoor vaak wel minder te betalen? Ga je voor een sfeerhotel of ga je voor een wat meer zakelijk hotel waarbij je vaak wel een beetje weet wat je eraan hebt? Welk budget wil je uitgeven en hoeveel waarde hecht je aan comfort of luxe? Dat zijn allemaal persoonlijke afwegingen die je kunt maken bij het boeken van een hotel, appartement, hostel of pension. We zullen per gebied in Córdoba aangeven wat je er moet verwachten.

Rondom de Mezquita
Omdat je wel mag stellen dat de Mezquita als belangrijkste bezienswaardigheid gezien mag worden en ook als een oriëntatiepunt binnen de stad, zijn de accommodaties die binnen vijf tot tien minuten lopen van de Mezquita het populairste en daarom vaak verhoudingsgewijs ook net wat duurder. Gelukkig is er meer dan voldoende aanbod (hier vind je de grootste concentratie aan hotels en pensions) waardoor het voor de meeste reisperiodes niet lastig moet zijn om een juiste accommodatie tegen de juiste prijs te vinden. Veel accommodaties hier zitten in historische panden die vaak ook van een sfeervolle patio voorzien zijn. Heerlijk om ’s morgens te ontbijten of ’s avonds nog een drankje te doen als je die mogelijkheid hebt.
Onze persoonlijke favorieten hier zijn het zeer sfeervolle en betaalbare Hacienda Posada de Vallina dat in een traditioneel Andalusisch gebouw direct achter de Mezquita zit en het wat luxere NH Collection Amistad Córdoba dat centraal in de Joodse wijk gesitueerd is. Een derde absolute topper is het viersterrenhotel Eurostar Conquistador dat direct naast de Mezquita ligt en misschien wel op één van de beste locaties van de stad zit.

Waar overnachten in Córdoba?

Aan de andere kant van de Guadalquivir
Wie niet direct in de drukte wil zitten maar wel op loopafstand van het oude centrum wil overnachten die zou zeker eens moeten kijken naar de accommodaties die op de zuidelijke oever van de rivier Guadalquivir te vinden zijn. Via de oude Romeinse brug loop je binnen vijf tot tien minuten naar de Mezquita en vervolgens de oude binnenstad in, terwijl je vaak tientallen procenten minder betaalt voor je overnachting. Hier vind je vooral wat appartementen (vaak meer ruimte voor minder geld). Een populair hotel aan deze kant is het moderne Hesperia Córdoba dat aan de oever van de Guadalquivir ligt. Veel van de ruime kamers bieden een fraai uitzicht op het historisch centrum en de Mezquita.

In Axerquía
Axerquía is het gebied dat bestaat uit de vroegere voorsteden van de oude Medina van Córdoba. Dit deel wordt gezien als de oostelijke helft van het historische centrum. Axerquía staat niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar is daardoor zeker niet minder mooi. In Axerquía staan verschillende bezienswaardigheden en vind je vooral veel sfeervolle pleinen. De westelijke helft van het historisch centrum ligt nog altijd op loopafstand, zeker als je een beetje in het zuidwesten van Axerquía verblijft.

Aan de noordkant van het centrum
Het noorden van de binnenstad mag je eigenlijk in twee gebieden indelen: het stuk tussen Plaza de las Tendillas en de Avenida Ronda de los Tejares. Dit gebied behoort nog tot het historisch centrum, maar is minder populair dan het gebied rondom de Mezquita. Dit is vooral ook het gebied waar je gaat winkelen. De prijzen liggen hier gemiddeld iets lager dan het zuidelijke deel.
Ten noorden van de Avenida Ronda de los Tejares, in de buurt van het treinstation, vind je vooral wat grotere hotels van ketens en verschillende privéappartementen die verhuurd worden. De loopafstand tot de bezienswaardigheden is wat langer, maar je kunt vanuit het treinstation ook altijd nog de bus of de hop-on-hop-off bus nemen naar de toeristische gebieden van de stad. Het voordeel is dat de hotels hier uitstekend met de auto en per trein te bereiken zijn. Een aanrader is het AC Hotel Córdoba, dat vooral onder zakenreizigers erg populair is. Dat betekent dat in de weekeindes de prijzen vaak wat gunstiger liggen.

Hop on hop off bus

Córdoba is een toeristisch interessante stad dus is het al bijna vanzelfsprekend dat hier een zogenaamde ‘hop on hop off bus’ rondrijdt. Deze bus volgt een voor toeristen interessante route die vooral langs de vele bezienswaardigheden van Córdoba komt. Bij verschillende haltes kun je uitstappen om rond te gaan kijken en op een later tijdstip kun je weer instappen. Dit kun je tijdens de geldigheid van je ticket (1 dag of 2 dagen) onbeperkt doen.

In Córdoba kun je twee verschillende routes rijden die elkaar deels overlappen. Op die manier zijn er een paar plekken waar je van de ene route op de andere route over kunt stappen. Beide routes duren overigens ongeveer 1 uur als je niet tussentijds uitstapt. De grote bus is een dubbeldekker met open dak die een wat grotere ronde rijdt waarbij hij 17 haltes aandoet. Populaire opstapplaats is net ten zuiden van de Mezquita. Dit is de rode route.

De blauwe route is de tweede route door Córdoba. Deze wordt gereden met een minibus waarvan het dak bij goed weer ook open is. Deze bus concentreert zich vooral op het centrum van Córdoba. Omdat je met een kleinere bus rijdt kan er een route gereden worden waarvoor de grote hop on hop off bus te groot voor is. Deze route telt 10 stops. Ook hierbij is de populairste opstapplaats bij de Mezquita, maar dan iets dichter bij: op de Plaza Canónigo Torres Molina.

Voor een dagticket betaal je € 17,- voor volwassenen en € 10,- voor kinderen als je de tickets vooraf via internet bestelt. Voor een tweedaags ticket betaal je respectievelijk € 21,- en € 12,-.

Hop on hop off bus

Budgettips

Om de kosten in Córdoba wat binnen de perken te houden bieden we graag wat budgettips zodat je geld kunt besparen tijdens je stedentrip naar Córdoba:

• Bezoek de Mezquita helemaal gratis. Vrijwel alle dagen kun je tussen 08:30 en 09:30 uur de Mezquita helemaal gratis bezoeken. Je hoeft dan geen kaartje te halen en kunt zo naar binnen. Houd er rekening mee dat je de kathedraal die in het midden van de Mezquita staat dan niet kunt bezoeken en dat vanaf 09:25 uur iedereen naar de uitgang gedreven wordt en de Mezquita vijf minuten later sluit.
• Betaal geen hoofdprijs voor je ontbijt. Sommige hotels rekenen bedragen van 15 tot 20 euro voor een ontbijt, soms zelfs nog meer. Dit is buiten alle proporties als je weet dat je buiten de deur gemakkelijk voor 5 tot 10 euro per persoon heerlijk kunt ontbijten.
• Reis buiten het seizoen naar Córdoba. De maanden november, januari, februari en maart zijn relatief rustig in Córdoba en daardoor ook aanzienlijk goedkoper om er te overnachten. Het weer is dan over het algemeen nog steeds aardig, dus een prima reistijd als je echt voor de bezienswaardigheden gaat.
• Vergelijk de hotelkamerprijzen. Voor hetzelfde hotel kunnen er prijsverschillen zijn per aanbieder. Zo is de ene keer booking.com voordeliger door een goede prijsafspraak met het betreffende hotel terwijl in een ander geval Expedia ineens duidelijk voordeliger is. Via Trivago vergelijk je gemakkelijk een snel de kamerprijzen in Córdoba voor verschillende reisperiodes en vind je op die manier de goedkoopste hotelkamers en appartementen in Córdoba.
• Bespaar op je eten en drinken. De prijzen voor eten en drinken kunnen ineens flink omhoog schieten als je in de buurt van belangrijke bezienswaardigheden eet of drinkt. Probeer vooral te gaan eten en drinken waar de locals dat ook doen. Door ’s middags een drankje met een tapa te nuttigen en dat nog een keertje herhaalt dan kun je het voorgerecht bij het avondeten vaak achterwege laten.
• Koop grote flessen water. In Córdoba kun je behalve gekoelde flesjes water van een halve liter vaak ook gekoelde flessen water van 1,5 kopen. Dat is in de regel per liter veel voordeliger.

Budgettips

Córdoba met kinderen

Als je met kinderen op vakantie gaat dan zal Córdoba vaak niet het eerste zijn wat in je opkomt als vakantiebestemming. Toch is de stad prima te doen met kinderen. Het is er relatief veilig, je hebt veel autovrije gebieden, kinderen kunnen heerlijk van kleine gerechtjes smullen in plaats van standaard kindermenu’s te eten zoals friet met kipnuggets of een hamburger en het weer is er met uitzondering van de hete zomermaanden heerlijk.
Het is afhankelijk van de leeftijd en de interesses van je kinderen wat je in Córdoba kunt gaan zien en doen met ze. Veel musea en attracties zijn gratis voor kinderen of er geldt een gereduceerde entreeprijs. Zeker als je wat oudere kinderen hebt die het gewend zijn met pa en/of ma naar musea en bezienswaardigheden te gaan zijn er wel wat dingen die ze mooi kunnen vinden. Ook kids vinden de Mezquita bijvoorbeeld de moeite waard. Ook het Alcazar de los Reyes Cristianos kan dankzij de prachtige kasteeltuinen wel op waardering rekenen. We horen vaak dat kinderen het bijwonen van een flamenco optreden ook erg mooi vinden. Menig meisje wil daarna natuurlijk zo’n fraaie flamenco jurk met bijpassende schoentjes als souvenir mee naar huis nemen.

Heb je wat meer tijd in Córdoba te besteden dan kun je de kinderen natuurlijk ook meenemen naar de lokale dierentuin. Over het algemeen doen dierentuinen en parken het uitstekend bij kinderen. Parque Zoológico de Córdoba ligt op tien minuten lopen van het centrum. Een laatste tip voor als je met kinderen Córdoba bezoekt: een rondrit met een klassieke paardenkoets. Deze koetsen vertrekken vanaf verschillende plekken in Córdoba. De meest gebruikte opstapplaats is Campo Santo de los Mártires. Je kunt vaak uit verschillende ritten kiezen. Hanteer als richtprijs 45-50 euro voor ongeveer drie kwartier. Tijdens de Semana Santa en de Feria de Córdoba liggen de prijzen meestal zo’n 30-35% hoger dan anders.

Córdoba met kinderen