Als je een stedentrip naar Córdoba boekt dan kun je je gemakkelijk een paar dagen zoet houden. Er is in de stad voldoende te zien en te doen. Zeker als je zoveel mogelijk uit je vakantie in Córdoba wilt halen dan kun je je agenda aardig vullen. Hoofdattractie is natuurlijk de Mezquita. Veel toeristen komen speciaal voor de Mezquita naar Córdoba. Maar Córdoba is veel meer dan deze voormalige moskee die tegenwoordig als kathedraal dienst doet. De oude binnenstad van Córdoba biedt voldoende leuke plekjes, mooie pleinen, interessante musea en verschillende gebouwen die de moeite waard zijn. Op deze pagina bieden we een overzicht van de bezienswaardigheden van Córdoba.
Bezienswaardigheden in Córdoba
Regel je tickets en tours
Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Córdoba bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Córdoba.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Córdoba
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Córdoba via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Córdoba via GetYourGuide
Alcázar de los Reyes Cristianos
Het veertiende-eeuwse paleis van de katholieke koningen in Cordoba staat bekend als Alcázar de los Reyes Cristianos. Het paleis ligt in het historische centrum van Cordoba en slechts een straat verwijderd van de Mezquita moskee en het Palacio Espicopal. Alcázar de los Reyes Cristianos werd in de veertiende eeuw oorspronkelijk gebouwd als bescheiden paleiselijk fort. De eerste bewoners hierna waren koning Alfonso XI en zijn gevolg. Het complex is door middel van een muur met op elke hoek een toren, afgescheiden van de stad. De torens dragen namen als: la torre del Homenaje, la torre de los Leones, la torre de la Inquisición en la torre de la Paloma. Via de Patio Morisco betreed je de prachtige tuinen van Alcázar de los Reyes Cristianos.
5 dingen die je moet weten over het Alcázar de los Reyes Cristianos
Mezquita
De Mezquita van Cordoba is het resterende machtsvertoon van de Moren die Spanje, in tijden van voor de Reconquista, in handen hadden. De Grote Moskee van Cordoba werd omstreeks de achtste eeuw gebouwd. De opdracht hiertoe was afkomstig van de stichter van de Omajjaden van Andalusië en het kalifaat Cordoba, Abd al-Rahman I. Enkele eeuwen later werden er nog behoorlijke aanpassingen doorgevoerd door Hakam II.
Tegenwoordig kun je er als bezoeker een wandeling door de tijd maken. Verschillende details uit het Moorse tijdperk en de duidelijk aanwezige renaissance invloeden wisselen elkaar bijzonder fraai af. Zo is er omstreeks de zestiende eeuw een christelijke kapel gebouwd in de voormalige gebedsruimte van de moskee. Het ontwerp hiervan is toe te schrijven aan Hernán Ruiz en diens zoon. De binnenplaats werd vroeger gebruikt voor rituele wassingen alvorens men de moskee betrad. Deze Patio de los Naranjos is nu vooral een heerlijke tuin waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Aan deze binnenplaats staat tevens de klokkentoren, Torre del Alminar. Deze toren werd gebouwd door Hernán Ruiz III. Het verving een minaret die hier eerder door de Moren was gebouwd.
Calleja de las Flores
Het meest sfeervolle straatje van Cordoba ligt in de schaduw van de Cordoba Moskee. Calleja de las Flores, straat van de bloemen, is een zijstraat van de meer bekende straat, Velázquez Bosco. Het smalle steegje Calleja de las Flores komt uit op klein pleintje met daarin een oud fontein. De vele bloemen aan de muren en voor de ramen geven dit straatje een geheel eigen karakter. Als je het niet weet, dan zou je dit pareltje van de stad zo voorbij lopen. Inmiddels weten vele toeristen Calleja de las Flores te vinden en fotografeert men er lustig op los.
Plaza del Potro
Het niet al te grote plein Plaza del Potro is vooral bekend om het eeuwenoude fontein met het paard. Deze werd onder andere ook genoemd in het boek ‘Don Quichote’ van novel schrijver Miguel de Cervantes. Plaza del Potro is gelegen in het district van San Francisco-Ribera. Vroeger was dit plein vooral bekend om de herbergen. Tegenwoordig komen de toeristen naar Plaza del Potro om een bezoek te brengen aan het Museo Julio Romero de Torres en het Museum voor Schone Kunsten ‘Museo de Belles Artes Cordoba’.
Puente Romano
Al in de eerste eeuw werd er een brug aangelegd over de rivier Guadalquivir bij Cordoba. De huidige Puente Romano brug is grotendeels gebouwd omstreeks de achtste eeuw. Enkele van de steunpilaren bestaan uit delen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Romeinse tijd. In het midden van de brug zie je een zeventiende eeuwse sculptuur van San Rafael dat gemaakt werd door Bernabé Gómez del Río. De toegangspoort tot de stad en die van de Puente Romano is de Puerta del Puenta. Francisco de Montalbán begon aan het ontwerp en uiteindelijk werd deze in de tweede helft van de zestiende eeuw afgemaakt door Hernán Ruiz III. Aan de andere kant van de brug bevindt zich de toren ‘Torre de la Calahorra’.
Torre de la Calahorra
De toren ‘Torre de la Calahorra’ werd ongeveer in de tweede helft van de twaalfde eeuw gebouwd. Het had als doel om de brug tegen indringers en aanvallen te beschermen. De eerste toren werd dan ook gebouwd in opdracht van de Moren. Pas omstreeks 1369, na de Reconquista, vond er een verbouwing plaats waar het huidige uiterlijk van afgeleid is. Zoon van Alfonso XI, Hendrik II van Castilië gaf hier destijds de opdracht toe. Tegenwoordig is de Torre de la Calahorra ingericht als museum. Men kan hier de cultuur van Andalusië als mede de verschillen en overeenkomsten ontdekken tussen de christenen, joden en moslims zoals deze zich hier door de eeuwen heen gevestigd hebben.
Synagoge van Cordoba
In de Joodse wijk van Cordoba bevindt zich de eeuwenoude synagoge van de stad. Dit niet al te grote gebedshuis werd gebouwd in 1315. Omdat de synagoge niet aan de doorgaande weg is gelegen, kan het een beetje zoeken zijn. De ingang bevindt zich aan een kleine binnenplaats. Voorheen werden hier de handen en voeten op rituele wijze gewassen. Net zoals op veel andere historische plekken in de stad, zie je ook in de synagoge van Cordoba veel gemixte stijlen met Islamitische en Christelijke invloeden. Deze stijl staat bekend als Mudejar. De synagoge van Cordoba staat sinds 1885 geregistreerd als nationaal monument. Net een jaar daarvoor werden er allerlei inscripties gevonden die het verhaal over de geschiedenis van de synagoge naar boven brachten. Behalve als gebedshuis, werd de synagoge van Cordoba ook een periode gebruikt als ziekenhuis, als gildenhuis en zelfs nog als kleuterschool.
Templo Romano
De restanten van een ruim twee-en-dertig meter lange Romeinse tempel zijn te vinden bij Calle Claudio Marcelo en Calle Capitulares. Vermoedelijk werd Templo Romano ergens in de eerste eeuw gebouwd. Daarna hebben er meerdere wijzigingen plaats gevonden. Als bouwmateriaal werd er voornamelijk marmer gebruikt. De opgravingen van deze tempel, werden omstreeks 1951 uitgevoerd. De archeoloog Antonio Garcia Bellido heeft hiervoor nauw samengewerkt met het archeologische museum van Cordoba ‘Museo Arqueológico y Etnológico de Córdoba’ (MAECO). Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan dit museum, om met eigen ogen verschillende overblijfselen te bewonderen die tijdens de opgravingen gevonden zijn.
La Casa Andalusí
Ontdek het traditionele leven in Córdoba door La Casa Andalusí te bezoeken. Dit twaalfde eeuwse woonhuis van Cordoba is sinds 1997 opengesteld als museum. Het ligt in de Joodse wijk, op steenworp van de synagoge. Liefhebbers kunnen zich door het huis begeven om een indruk te krijgen van het leven in deze gezellige Andalusische regio. En dan met name het vroegere leven. Ook hier zijn in de decoraties en bouwstijlen duidelijke mixen te herkennen die terug te leiden zijn naar de Moren en de Spanjaarden. Daarnaast is er prachtig mozaïek te bewonderen, leveren de patio’s bijzonder leuke en sfeervolle foto’s op en kun je er een klein papier museum bezoeken.
Palacio de Viana
Al in de periode tussen de vijftiende en negentiende eeuw, behoorde Palacio de Viana toe aan welgestelde families. Daarna kwam het via een huwelijk in handen van Teobaldo Saavedra en Cueto, die later de adellijke titel ‘Markies van Viana’ ontving van koning Alfonso XII. En hiermee ontstond de naam Palacio de Viana. Dit paleis biedt je de gelegenheid om terug in de tijd te gaan. Palacio de Viana is ingericht met luxueuze, decoratieve meubels en kunst die uit vorige eeuwen afkomstig zijn. Ook kun je er slaapkamers, keukens, eetkamers en andere woonvertrekken bewonderen.
Judería
De Joodse wijk van Cordoba wordt aangeduid als Judería. Dit stadsdeel is behoorlijk populair, aangezien je hier bezienswaardigheden als Alcázar de los Reyes Cristianos, de Mezquita, de synagoge van Cordoba, Casa Sefarad en het sfeervolle steegje Callejon de las Floras op loopafstand van elkaar hebt liggen. Daarnaast staat de wijk Judería ook bekend om de heerlijke tapas restaurants, gezellige bars en leuke winkels.
Medina Azahara
Aan de voet van de Sierra Morena bevindt zich het ‘Versailles’ van het midden-oosten. Althans zo zag dat er vroeger uit. Tegenwoordig is de Medina Azahara niet veel meer dan ruïnes van een ooit zo mooi paleis. De funderingen van de Medina Azahara vinden hun oorsprong in de tiende eeuw. De opdracht tot de bouw van een paleis was afkomstig van Abd-ar-Rahman III al-Nasir. Bij het paleis behoorde ook ceremoniële ruimtes, een moskee, tuinen, woonvertrekken en badhuizen. Het ruim honderdtwaalf hectare tellende complex moest destijds vooral zijn macht weerspiegelen. Helaas werd de Medina Azahara ongeveer zeventig jaar na het ontstaan grotendeels verwoest tijdens de burgeroorlog.
Puerto del Puente
Tussen de stad Cordoba en de oude brug ‘Puente Romano’ tref je één van de oorspronkelijk drie tellende toegangspoorten. Puerto del Puente werd hier in de zestiende eeuw gebouwd met als doel om een stevigere toegangspoort tot de stad Cordoba te realiseren. Francisco de Montalbán kreeg de opdracht van burgemeester Alonso Gonzalez de Arteaga en een paar maanden later maakte Hernán Ruiz de opdracht af. Het huidige uiterlijk van de Puerta del Puente is deels afkomstig uit de twintigste eeuw.
Plaza de las Tendillas
Het prachtig en ruim bemeten plein Plaza de las Tendillas, ligt in het centrale deel van de stad Cordoba. Al in de veertiende eeuw was Plaza de las Tendillas een belangrijk plein voor de inwoners van de stad. En ook destijds vond je er al winkeltjes. Anno de eenentwintigste eeuw is dat niet heel veel veranderd. Het winkelende publiek kan hier rustig alle zijstraten bezoeken en vindt het plein als centraal punt weer gemakkelijk terug. De klok op het plein luidt steevast oud & nieuw in, waarna er een luid applaus weergalmt op de Plaza de las Tendillas. De mooiste bezienswaardigheden op het plein zijn: het ruiterstandbeeld van Gonzalo Fernandez de Cordoba ‘El Gran Capitán’, het prachtige witte gebouw met de phoenix bovenop die ontworpen werd door Benjamin Gutiérrez Prieto en andere diversiteit aan architectuur.